lauantai 16. heinäkuuta 2011

Remppapemppaa











Asun pesueeni kanssa vanhassa talossa. Aikanaan eräs talonpoika päätti tehdä itselleen ja perheelleen sievän talon. Kylälle oli kotiutunut tiilenpolttotaito ja niin päätti mies tehdä talonsa tiilestä, kuin kolmas porsas konsanaan. Kaksikerroksinen mökki kohosi aurinkoiselle ja huolella valitulle paikalle hitaasti, mutta varmasti. Talo on rakennettu hiekkaisen harjun etelärinteelle. Julkisivulla on lasitettu kuisti, joka on kuitenkin avoin yhdestä nurkasta. Kuisti pursuaa kesäkukkia. Rakastan niitä. Olen aina ollut pergoniaorientoitunut, mutta uusi kaunotar vei syämmein -verenpisara. Se on ollut myös mummoni lempikukka.


Kangasmetsä mustikoineen ja herkkutatteineen aukeaa takapihan hyötykasvilaatikoiden taustalla. Taloa on laajennettu kahden makuuhuoneen verran 60-luvulla. Sisäsaunaa ei ole koskaan ollut ja pihassa onkin tunnelmallinen saunarakennus, jossa löylyhuoneen ja eteisen lisäksi, on saunatupa. Tuvan saa tarvittaessa lämpimäksi Porin matin avulla.

Taloa on remontoitu matkan varrella useasti. Rakennussuositukset ovat ajan kuluessa muuttuneet ja myös mieltymykset ovat erilaisia. Itse olemme vasta aloittaneet, kun suositeltu vuosi asumista on kulunut. Tarkoituksenamme ei ole konservoida taloa museoksi, vaan entistää sitä hienovaraisesti alkuperäisillä ja luonnonmukaisilla tavoilla niin, että se säilyttäisi terveen rakenteensa ja kauniin ulkoasunsa.

Ensimmäinen uudistus oli pihasaunan löylyhuone. Sitä mietittiin moneen kertaan talven taittuessa kevääksi ja kesä korvalla ajatus oli muotoutunut suunnitelmaksi. Mieheni ryhtyi toimiin ja hänestä sukeutui verraton remonttimies hetkessä. Tarkat piirustukset, suunnitelmallisuus, tarkat kädet, kyllä se on loistavaa! Päädyimme hakemaan saunaan vanhanajan tunnelmaa käyttämällä saunavahaa kaikkiin puuosiin. Saunasta purettiin vanhat lauteet pois ja mies suunniteli ja rakensi lauteet rakenteineen itse ns. pitkästä tavarasta. Laudemateriaali on käsittelemätön haapa. Lauteiden ja kiukaan väliin kohosi muuri suojaksi. Saunan hormia pudotettiin alaspäin, että saunan katossa olleet kivilevy saatiin pois. Katto olisi tarvinnut tuplalevyt paloturvallisuuden takeeksi. Emme halunneet niitä rikkomaan tunnelmaa ja rumentamaan kattoa. Lattiasta hiottiin pois aikaisemman maalit, harmaa kulunut betolux? ja päälle vedelty keltainen lateksimaali. Hionnan ja muun remontin jälkeen viimeiseksi maalattiin lattia vaaleanharmaalla betoluxilla. Kolmannen kerroksen alle tupsutettiin vielä kvartsihiekkaa antamaan turvallista otetta lattiaan. Saunan seinälle lisättiin vielä poistoilmaventtiili parantamaan ilmanvaihtoa. Ihanaa! Minusta se on maailman kaunein sauna. Siitä tulee mieleen vanhan Variksen sauna. Mitäs te sanotte?













Rakkaalta Saimi-ystävältä saadut ananaskirsikat tekevät jo koppasia!

2 kommenttia:

  1. Voe hyväne aeka sentää, kyllä se on kertakaekkiaa, joo-o, on se sitte kätevä emäntä! Pittää tulla sumpille tässä!

    VastaaPoista
  2. Esmeralda Sable (SNYsi)22. tammikuuta 2012 klo 13.50

    No jo on hieno sauna, on tosiaan!

    VastaaPoista