sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Kirpputorimeininki ja kadonneet aarteet


Voin kutsua itseäni kirpputoriasiantuntijaksi. Ensimmäinen kosketus lienee Tukholmassa eräällä loppiksella 80-luvun alussa. 90-luvun alussa tuli paikallinen vaihtotori tutuksi. Sinne sai viedä tavaraa ja ottaa mukaansa tarpeellista. Toimivaa ja näppärää. Hiljalleen kuvioihin tuli pöytäkirpparit, joissa sai yksityishenkilöt hankkiutua eroon ylimääräisistä kamppeistaan. Samoin seurakuntien lähetystorit tulivat mukaan katukuvaan. Hinnat olivat kohtuullisia ja tavara liikkui hyvin.

Mitä se on tänään. Isoissa halleissa myydään tavaraa, joista lähes puolet on halpamaissa tuotettua krääsää. Yksi osa on peräkärryssä haettua "antiikkia". Sitä kaupitellaan isolla hinnalla nostalgiannälkäisille kuluttajille. Valehtelematta isossa hallissa on kymmenen mielenkiintoista pöytää ja kahdesta tai kolmesta tekee ostoksia.
En halua herjata, mutta erään suuren hyväntekeväisyysjärjestön kirpparitoiminta on alkanut suorastaan ärsyttää. Jos tavaralla on mitään nimeä, hinta kipuaa pilviin. Eikä aina tarvitse olla sitä nimeä. Hei, kuka muistaa ne valtavat sänkyröykkiöt! Ja ne matot. Huh huh. Vanhoja mattoja, jotka vaativat pesulareissun, myydään pöyristyttävillä hinnoilla. Vai mitä tuumaatte 80-luvun tusinavillamatosta a` 240e? Päällä pieni kuorrutus tomua ja jotain muuta. Niistä Arabian astioista ja Iittalan kipoista lienee turha edes puhua.
Asiaa on perusteltu sillä, että nykyään nämä kirpputorimarkettien sankarit, jobbarit, ostavat kaikki halvalla myytävät tavarat lisätäkseen ne tuplahinnalla omille pöydilleen. Varmasti totta toinen puoli. Tästä asiasta huolimatta samat tavarat lojuvat myynnissä kuukausitolkulla. Ja jos joku erehtyy kysymään alennusta, saa osakseen vain pitkiä katseita ja tiukan ein. Olen ruvennut karttamaan, lähes boikotoimaan näitä isoja "vasukirpputoreja". Löytämisen ilo ja satunnaiset aarteet löytyvät lähes poikkeuksetta muista paikoista. Jotain positiivista paikasta on, lastenvaatteet ovat yleensä kohtuullisen edullisia.


Olisi hauska tietää, mikä on pisin aika tavaralla seistä kirpparin hyllyssä ja mikä se on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti